Jacques Kals

De reddende engel

Jaren had ik te kampen met overgewicht en niet zo’n beetje. In mijn geval kwam daar COPD bij, een chronische longaandoening.  Die combinatie veroorzaakt, bij geringe inspanning al, heel snel ademnood. Dat is erg ongemakkelijk. “Afvallen dus”, zei de longarts. “En hoe?”. Door te letten op je voeding en door meer te bewegen.

Samen met mijn vrouw, die ook last heeft van teveel kilootjes, probeerden we de methode Sonja Bakker. Het hielp, maar niet voor lang. De kilo’s waren snel weer terug. Andermaal probeerden we een dieetcyclus, nu uit een ander boekje van Sonja. Ook dat hielp eventjes, maar het resultaat was niet duurzaam. Sterker, mijn gewicht was hoger dan ooit. Natuurlijk ligt dat aan mezelf en niet aan Sonja Bakker. Het is psychisch, het lijkt wel of je na een kuurperiode van enkele maanden van veel ontzeggingen en ontberingen jezelf wil belonen voor die ellende die je hebt doorgemaakt. Zoals het kind dat vroeger na de veertig daagse vasten de snoeptrommel in een dag verorbert, zoiets.

Ik ging op fysiofitness, veel sporten, fietsen, lopen, gewichten heffen en zo meer”: kracht- en duurtrainingen.  Ik viel in twee jaar 8 kilo af. Daarna stabiliseerde het gewicht op 108 kilo. De fysiotherapeute adviseerde me om naar een voedingsconsulent te gaan om verder af te vallen. Ik kwam bij Heleen terecht.
Zij bleek de reddende engel. Rustig, sympathiek, erg prettig in de omgang. Ik had meteen de klik. Hier gaat het gebeuren. Dat voelde ik. “We gaan niet te snel” zei ze. Ze maakte me spelenderwijs bewust van mijn slechte eetgewoonten. Ik leerde de schijf van vijf kennen. Ik leerde welk voedsel veel en weinig calorieën bevat, ik leerde van verzadigde en onverzadigde vetten. Langzaam veranderde mijn voedingspatroon. Mijn vrouw hielp door anders te gaan koken: meer groente in plaats van aardappelen; minder zout; minder suiker; minder varkensvlees, maar wel kip en vis, fruit en zuivelproducten. Ik heb ervaren dat het voedingspatroon niet van de een op de andere dag verandert.
Dat gaat langzaam, dat geeft ook niet, je moet er aan wennen. Heleen leert je dat jezelf de doelen stelt. Ze dringt niet op, maar houdt samen met de cliënt wel het doel voor ogen. En als het mis gaat, ontpopt zij zich als een ware psycholoog. Ze bezit absoluut de vaardigheid om je via een positieve benadering, via de schouderklop methode, weer op het goede voedingspad te zetten. In ruim twee jaar is mijn voedingspatroon  veranderd: van uitgesproken slecht naar gezond. Het is nu in balans, ik vind het eten lekker. En af en toe let ik op de voedingswaarden die op het label van het product zijn vermeld. Dat maakt me bewuster. Mijn gewicht stabiliseert nu sinds een halfjaar op 91 kilo: dus 17 kilo ervan af. Dat blijft zo. Dat mag voor mijn lengte. Ik ben er tevreden mee. Maar je moet wel blijven bewegen, ook dat heeft ze mij geleerd. Begeleiding in dit proces blijkt onontbeerlijk. Zij was mijn reddende engel. Bedankt Heleen.

Jacques Kals
Lieshout